Skogarweb Nederland Overijssel
Inhoud
meer wandelinformatie
aktieve vakanties
last minute reizen
reisverzekering
uitrusting
wintersport

Overijssel

Vechtdalpad

Het Overijssels Vechtdal: een bijzondere streek.
"De Vecht in Overijssel? Veel mensen zijn nog niet bekend met de Overijsselse Vecht, laat staan met het Duitse deel van de Vecht. Dat is niet zo gek aangezien het Vechtdal door de eeuwen heen een vrij geÔsoleerde streek is geweest met een heel eigen ontwikkeling. Dat is juist de bijzondere charme van het gebied voor de wandelaar en natuurliefhebber. Zij kunnen hun hart ophalen aan de overdadige groene en stille omgeving. Natuur, cultuur en landschap dragen hier alle drie hun steentje aan bij, net als hartelijkheid van de bevolking, die de bezoeker gemeend goeiedag wenst. Niet ver weg, over de grens in Duitsland bij Darfeld en SchŲppingen, zijn de twee bronnetjes te vinden die de Vecht tot leven brengen. Bijna 120 kilometer lang slingert de rivier zich door Duitsland, om bij Gramsbergen ons land binnen te komen. Hier resteren de 60 kilometer naar de monding bij Zwolle in het Zwartewater. Ooit was de Vecht een woeste rivier en speelde hij een grote rol in de handel. Waar water was, daar vestigden zich de eerste mensen op de hogere zandgronden naast de rivier. En waar handel was, vestigden zich de eerste rijken in kastelen en landhuizen. Sinds het begin van deze eeuw is de rivier gekanaliseerd. Toch is het vroegere meanderlandschap nog terug te vinden in de oude oeverwallen, rivierduinen en rivierarmen. En juist in de afgesloten Vechtarmen, krijgt de natuur weer volop kans."

Tot zover de inleiding van het boekje van het Vechtdalpad, waarin naast de routebeschrijving en topografische kaarten ook veel achtergrondinformatie is te vinden over dit jonge (niet-officiŽle lange-afstands-wandelpad) van Zwolle naar Gramsbergen met een lengte van 75 km.
Opvallend is dat iedere etappe begint en eindigt bij een NS-station. Het Vechtdalpad is af en toe gemarkeerd met ronde schildjes. De groen-gele wandelschoenen tref je langs de route aan op punten waar verkeerd lopen mogelijk is. Alleen op deze routeschildjes lopen, is dus niet mogelijk.

De route indeling:

Zwolle - Dalfsen (22 km).
Dalfsen - Ommen (18 km).
Ommen - MariŽnberg (17 km).
MariŽnberg - Gramsbergen (18 km).

Naast dit lange-afstands-wandelpad zijn er zes wandelingen met een lengte van ongeveer 20 km, die allemaal een gedeelte van het Vechtdalpad volgen:

het Herftepad bij Zwolle.
het Kastelenpad bij Dalfsen.
het Heidepad bij Ommen.
het Reestpad bij Balkbrug.
het Rheerzerpad bij Hardenberg.
het Smokkelpad bij Gramsbergen.

Deze routes zijn o.a. verkrijgbaar bij de plaatselijke ANWB/VVV kantoren.

Laatste wijziging op: dinsdag 29 december 2009 All rights reserved (c) 2015 Skogarweb